Voorjaar op 'Erve Odinc'
12 april 2014 
5 min. leestijd

Voorjaar op 'Erve Odinc'

Het voorjaar is losgebarsten, ruim  drie weken  eerder dan anders. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt, in al die 34 jaren dat ik op Erve Odinc aan het  tuinieren ben.

De bogen van de Fagus Sylvatica kleuren al groen, in al die andere jaren was dat nooit eerder dan rond 23 april, de verjaardag van onze dochter Claartje.

Ook de boompioenen die weliswaar heel beschut tegen de muur van het huis staan aan de zuidzijde, staan al een tijdje hoopvol te zijn met hun mooie aandoenlijke dikke knoppen. Afgelopen week , donderdag 10 april, bloeiden de eerste al. Prachtig zijn ze op hun hoge stelen.

De roos “ Abraham Darby” zit al in de knop, als ze nu ook nog maar bloeit op onze eerste Open Dag op 15 juni!

Het scharleiblad is al behoorlijk aangevreten door de eerste slakken, meteen escargot erbij gestrooid.

In de kas is de roos “Zepherine Drouhin”, naar binnen gegroeid, en ja hoor, volop in bloei!  Door de hele kas verspreidt ze haar heerlijke geur.

Voor de keuken staan de muurbloemen in allerlei vrolijke tinten te jubelen, wat een feest, en wat doen ze het goed in boeketten.

De Angelica (Engelwortel), staat er al manshoog bij en zit dik in de knop. Deze veelzijdige plant vind ik geweldig en ik verheug me er nu al op  om de stengels te confijten.

Het nestje met de mereleitjes, is helaas verlaten.  Nu staat het op tafel op het terras, en kunnen de kleinkinderen het goed bekijken. Ze verwonderen zich over zo’n mooi nestje en over de prachtige blauwe eitjes.

Tenslotte m’n nieuwe verzameling aurikels, wat zijn ze toch bijzonder en vrolijk van kleur. Toen ik ze bij de kweker zag, kon ik m’n kooplust niet bedwingen. Ze staan bij de keuken te pronken op m’n boerenplantenrek, met zinken bakken boven hun hoofd tegen zware regenval. Het liefst zou ik zo’n beeldig theatertje bouwen voor ze met een dak boven hun hoofd tegen regen en zon en spiegels aan de binnenkant om ze nog mooier uit te laten komen. Wie weet een cadeau voor m’n verjaardag!

Over de schrijver