De Tuinen van Erve Odinc in de nazomer
23 augustus 2016 
9 min. leestijd

De Tuinen van Erve Odinc in de nazomer

20160821_132822 - kopieIn juni beloofden wij diverse bezoekers hen op de hoogte te stellen van een eventuele openstelling in augustus/september.

Wij hebben besloten het dit jaar te laten bij het ontvangen van groepen.

Gisteren (20 augustus) ontvingen wij Anthonius Bösterling met 42 enthousiaste tuinliefhebbers. Anthonius is een geweldige tuinenkenner en boomspecialist. Hij heeft 10 jaar gewerkt op het eiland Mainau in de Bodensee, het schitterende rozeneiland van de broer van de Zweedse koning.

Vandaag ontvingen we het volgende mail-bericht van hem:

“Liebe Frau van Heuven, lieber Herr van Heuven (sen. und jun.)

Es war ein schöner Gartentag am Samstag, ein wunderschöner Abschluss bei Ihnen. Die Leute haben gestaunt, waren verliebt, haben gelernt und waren ergriffen von der Harmonie. Ich möchte Dank sagen für den Empfang und die Besichtigung mit Ihnen. Melde mich bald wieder.
Mit freundlichen Grüßen,

Antonius Bösterling” 
Vorig jaar bezocht hij ons naar aanleiding van een reportage in het Duitse tijdschrift “GÄRTENTRAUM voor de eerste keer met een groep. In genoemd blad schreef Christina Freiberg:

“ Wie de tuinkosmos van Erve Odinc induikt begeeft zich op reis. Niet alleen terug naar het jaar 1979, het jaar waarin Marion en Klaas het erf kochten en begonnen met het verwerkelijken van een levensdroom. De reis voert ook terug in de geschiedenis van de tuinkunst. Zij hebben een complex vlechtwerk van beukenhagen, tuinkabinetten, poorten, topiary, symmetrie en zichtassen gecreëerd, dat op eerste aanblik op het typisch Engelse “gardenrooming” lijkt, maar ook duidt op erfenis van Italiaanse renaissance-tuinen”.

Dit was de aanleiding om in combinatie met een bezoek aan Het Loo ook ons erf te bezoeken.

 

Het is altijd een bijzondere ontmoeting met hem, vooral voor Gijs die met hem de bomenliefde kan delen en de kennis kan uitwisselen.

Zo constateerden zij samen dat de tonderzwam in onze mooi oude kersenboom zit, wat niet veel goeds belooft.

Ons oude peertje met 3 soorten peren eraan werd ook onder de loep genomen. Wat een doorzetter, dit boompje wat wij eigenlijk al opgegeven hadden in 1980!, toen wij hier kwamen wonen. Het was de kabouterboom voor onze kinderen en is dat tegen iedere verwachting in nu nog steeds voor onze kleinkinderen.

Tja, de tuin in augustus, veel mooie nazomerbloei van Herfstanemonen, Phloxen, herbloeiende Rozen, Verbena’s, Agapanthus en in de boerentuin en pluktuin achter de kas vele Dahlia’s, waaronder veel donkerbladige soorten.

De hagen en Taxusfiguren zijn weer onberispelijk voor een 2e keer geknipt door Buiten Zorg Groenspecialisten met inzet van een Hoogwerker van Arbor Boomspecialisten, waardoor de structuur van de tuin weer zo goed tot zijn recht komt.

Het viel deze zomer niet zo mee om de tuin in topconditie te houden vanwege de vele regen en de vele vele slakken. Van de vergeten groentes kwam dan ook niet veel terecht , maar gelukkig bloeit er nog wel van alles.

We voelen ons vereerd door een gepland bezoek begin september door een gezelschap van de “Ohio Governor’s Residence and Heritage Garden”, onder leiding van de echtgenote van de voormalige gouverneur van Ohio, Hope Taft, en de Engelse tuinarchitecte Amanda Patton die met haar ontwerpen verscheidene vooraanstaande Engelse prijzen gewonnen heeft (onder andere van de Royal Horticultural Society).

Groepen vanaf 15 personen zijn tot eind september nog van harte welkom om de tuinen te bezoeken, ook op avonden.

Wel op afspraak (0547-364118) of mail: info@erveodinc.nl of ons contact formulier 

Marion van Heuven-Waldkötter

Over de schrijver