Rendez-vous aux jardins

Franse tuintraditie komt naar Nederland!

Franse tuintraditie komt naar Nederland:

Rendez-vous aux jardins | Tot ziens in de tuin 2018

Op 2 en 3 juni 2018 vindt het eerste Nederlandse landelijke tuin & park evenement Rendez-vous aux jardins | Tot ziens in de tuin plaats.


In Frankrijk is Rendez-vous aux jardins, een initiatief van het Franse ministerie van cultuur, al 16 jaar een succes. 

Tuineigenaren stellen het eerste weekend van juni hun tuin of park open en organiseren extra activiteiten zoals rondleidingen, lezingen, avondopenstellingen, kinderactiviteiten of concerten. De vrijdag is bedoeld voor schoolklassen. Het thema geeft richting aan de activiteiten.


Doel van Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin is de ontmoeting en uitwisseling tussen bezoekers, ontwerpers en mensen die in de tuin werken. Deelnemende tuinen en parken variëren van een particuliere tuin tot een bekend (dieren)par, en van historisch tot modern. Alle deelnemers gebruiken dezelfde in Frankrijk ontworpen poster.


In Nederland bestonden al wel regionale tuinendagen, maar dit landelijke evenement is nieuw. In het kader van het Europees erfgoedjaar 2018, vindt Rendez-vous aux jardins ook plaats in Duitsland, Wallonië (België), Kroatië, Hongarije, Ierland, Estland, Litouwen en Slowakije. Het thema dit eerste jaar is “Europa”.


De Nederlandse editie gaat van start op initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Partners die het initiatief steunen zijn het Gilde van Tuinbazen, Paleis het Loo, de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) en Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL).

Natascha Lensvelt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: “In mijn werk spreek ik veel mensen die met liefde én professionaliteit werken aan de restauratie en het onderhoud van tuinen en parken. Het is prachtig dat het Nederlandse publiek straks kennis kan maken met deze betrokken mensen, en het resultaat van hun werk.”


Carien van Boxtel van de Nederlandse Tuinenstichting vult aan: “De tuincultuur in Nederland kent een breed palet van de stadsmoestuin, historische tuinen, met creativiteit en zorg ontworpen moderne tuinen tot tuinen voor liefhebbers van wilde planten ”


De organisatie was tot in april bezig om de nieuwe aanmeldingen te verwerken in een agenda. Die agenda, met kaart, is vanaf eind april gepubliceerd via www.rendezvousauxjardins.fr


Dit jaar is een pilot jaar. De Nederlandse Tuinenstichting is voornemens om van Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin een jaarlijks terugkerend evenement te maken.


In Oost-Nederland participeert “Erve Odinc” in Markelo in dit evenement onder de titel . Rendez-vous at Heritage Odinc (anno 1381). 

De tuinen zijn daarin opgenomen, met name ook omdat die de via lange zichtlijnen aanééngeregen (rijks)-monumentale bebouwing omarmen en omdat het ontwerp daarvan verwantschap heeft met diverse historische tuinculturen. Zo werd in een rapportage over de tuinen van Erve Odinc in het Duitse blad Traumgärten” geschreven: “Wie de tuinkosmos van Erve Odinc induikt begeeft zich als het ware op reis. Niet alleen een reis terug naar 1979 toen dit alles is aangelegd, het is ook een reis die veel verder teruggaat in de tuingeschiedenis. Want met de plattegrond van de ornamentale aanleg werd een complex vlechtwerk van beukenhagen, tuinkamers met boogdoorgangen, topiary, symmetrie en zichtassen geschapen, dat bij eerste aanblik aan Engelse tuinkamers doet denken, maar ook duidelijk aansluit bij het gedachtengoed achter de Italiaanse renaissance-tuinkunst.“

Nuttige info:

Op 2 en 3 juni zijn de tuinen open van 13:00 tot 18:00 uur. Om 14:00 en 15:30 uur worden er rondleidingen verzorgd met ook toelichting op de op handen zijnde restauratie en herbestemming van een onderdeel van de historische bebouwing.

Entree: € 5,-. Per persoon.

Adres: Seinenweg 2, 7475 TA, Markelo

Vergeet ook niet de avondopenstellingen op Erve Odinc 2018 (19:00 - 21:30 uur)

* Dinsdag 12 juni

* Vrijdag 15 juni

* Dinsdag 19 juni

* Donderdag 21 juni 

Zaterdagavond 16 juni 2018,


Een sprookjesachtige Midzomernacht op een uniek Twents erfgoed in Markelo


Op Erve Odinc in Markelo componeren wij voor een tweede keer ons vertrouwde Midzomernachtconcert, ook deze zaterdagavond gearrangeerd met muziek, dans en poëzie. De weelderig aangelegde tuinen zijn al jaren een must voor de liefhebbers, en op verschillende betoverende plekken zult u worden verrast en verwonderd door mezzosopraan Sara Klein Horsman, pianiste Micha van Weers, Raoul Dumas en een bekende Twentse dichter.

Buitenplaatsen, concerten

Geïnspireerd door dit prachtige erf en de muziek van Grieg, Williams en Bizet wordt er in meerdere delen voor u gemusiceerd. Danser Raoul Dumas zal op zijn geheel eigen wijze met dans en theater het buitenplaatsconcert afsluiten. Onderwijl is er voldoende ruimte om dit prachtige erfgoed met haar tuinkamers op kleur, een rozentuintje en een boeren kruiden- en bloementuin te bezichtigen.


Voor meer info en reserveringen klik hier.